Gräddig marängbomb

Denna lilla bakelse har jag gjort idag, Killevipp kallas de för. Det är en maräng som är fylld med gädde och spacklad med en chokladkräm och tillsist pudrad med kakao.
Någon som ätit en sådan?



Rosa macarons med hasselnötskräm

Man brukar ju skriva tredje gånge gilt och denna gången får jag väl ändå känna mig ganska så nöjd med resultatet på mina macarons. De fick perfekt rosa färg och det var knappt några som hade spruckit. Ja, dessa duger. Men jag säger det, en sådan där matta att spritsa upp dem på var perfekt och jag hade gärna haft några till så man kan spritsa upp flera åt gången utan att behöva vänta i mellan, om man ska baka många kan det ju underlätta.

Nedanför bilderna har jag lagt upp receptet jag använder mig av. Jag tycker att detta fungerar riktigt bra så varför byta. Det är ju bara att ändra färg och fyllningskräm efter vad man vill ha för smak.




Ingredienser:
4 äggvitor
0,5 dl strösocker
ca 3 dl malen sötmandel
4 dl florsocker
röd karamellfärg
Fyllningen:
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 äggula
8 påsar med nöt creme
lite kakao

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål.
Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
Bland florsocker och den malda mandeln och vänd sedan i blandningen i skummet, tillsätt även några droppar röd färg. Blanda tills du har en jämn smet.
Spritsa ut smeten på bakplåtspapper, varje klicka ska vara ungefär stor som en femkrona.
Låt kakorna vila på plåten 20 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Grädda dem i ca 15-20 minuter nederst i ugnen.
Låt kakorna sedan kallna och gör under tiden fyllningen.

Vispa äggulan, smör och florsocker till en kräm och rör sedan i nöt cremen och lite kakao.
Spritsa krämen på hälften av kakorna och lägg sedan den andra delen som ett lock över.

Lycka till!

Hi-hat cupcakes

Jo, som ni vet så började jag ju baka lite smått igår, men det var inte förrens idag jag var helt klar då jag inte hade lust att kladda med smält choklad igår kväll utan gjorde det idag på morgonen istället. Vad det var jag gjorde då, Hi-hat Cupcakes. Inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Ärligt talat var det riktigt simpelt. Vill ni göra egna hittar ni recept under bilderna. Jag valde att göra med jordgubbsmuffins, men självklart kan du baka med vilken muffinssmak du vill.





J O R D G U B B S M U F F I N S

Ingredienser:

100 g smält smör
2 ägg
1,5 dl socker
4 dl mjöl
1,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
en gnutta salt
frusna jordgubbar


Gör såhär:
Tina jordgubbarna och dela dem i mindre bitar.
Sätt ugnen på 200 °.
Vispa ägg och socker, blanda sedan ner de torra ingredienserna och mjölken. Rör i det smälta smöret och blanda tillsist i jordgubbarna.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda dem sedan i ugnen, ca 20 minuter.
Låt dem kallna helt.

M A R Ä N G F L U F F

Ingredienser:

3 äggvitor
4,25 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
saften från en halv citron

Gör såhär:
Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke.
Sätt bunken över ett vattenbad och rör till sockerkristallerna smält.
Vispa sedan till en fluffig maräng. Har du tillgång till en termometer så ska smeten uppnå ca 65°. Vispa annars så länge att det blir tydliga spår efter vispen.
Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills fluffet svalnat helt.
Spritsa marängfluffet i toppformade spiraler på cupcakesen.
Låt dem sedan stelna helt i kylen innan de doppas i smält choklad.

C H O C O L A T E  C O A T I N G
350g mörk choklad
3 msk matolja

Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med matoljan.
Låt det svalna en aning.
Doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.
Låt stelna i kylen.

Mitt hjärta!

Ibland saknar jag valptiden väldigt mycket..





Precis som många andra i Sverige

Mjuka bröd? Hårda skal? Köttfärs? Lök? Sallad? Tacosås? Det finns många sätt att äta tacos på. Ett av sätten är tacopaj och det var exakt det som serverades hos oss igår.



T A C O P A J

Deg:
100 g margarin
2 dl mjöl
2 msk vatten
lite salt

Fyllning:
Köttfärs/Kycklingfärs
1 Lök
3 vitlöksklyftor
2 Morötter
1 Burk majs
Tacokrydda + valfria andra kryddor
3 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
2 dl riven ost
1 paprika

Gör såhär:
Börja med att göra degen. Blanda mjöl, salt och smör till en grynig massa, tiillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Täck degen med plast och låt den vila i kylen minst en halvtimme.
Sätt på ugnen på 225°.
Bryn hackad lök och vitlök i lite olja, tillsätt sedan köttfärsen, stek den ordentligt och krydda.
Blanda i rivna morötter och majs (om du vill). Ställ åt sidan.
Tryck ut pajdegen i en stor form eller flera små. Förgrädda skalen i 10 minuter. Blanda under tiden ihop majonäs, creme fraiche, ost och paprika i en bunke.
Ta pajskalet ur ugnen, fyll det först med köttfärs och bre sedan på creme fraiche blandningen.
Grädda i ca 15-20 minuter, osten ska smälta och pajen få fin färg.
Ät och njut! Servera gärna sallad till.

Toffee cupcake

Fredagens gofika fick bli toffee cupckes med toffee frosting. Egentligen skulle jag dekorerat med något annat än hallon och blåbär, men nu fick det bli såhär.
Vill ni baka egna hittar ni receptet här nedanför.



Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
100 g smält smör
1 dl vispgrädde
1 dl kolasås ( från tub)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker poröst, sikta i mjöl och bakpulver. Blanda ner smält smör, grädde och kolasås. Rör till en jämn smet.
Fyll smeten i muffinsformar och grädda sedan mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Ta ut dem och låt kallna.

KOLA FROSTING:
200 g rumstempererat smör
3 dl floursocker
2 äggulor
kolasås

Vispa smör, floursocker och äggulorna tills krämen blir vit. Rör i kolasås, hur mycket är en smaksak. Jag hackade även i centerbitar i krämen.
Spritsa eller bre på frostingen på muffinsarna och dekorera sedan som du vill.

Söndag!



Idag har vädret verkligen varit konstigt. Ena stunden sken solen och det var perfekt vårväder för att bara sekunderna senare förvandlas till sådär grått och tråkigt. Några foton har jag tagit under dagen i alla fall. Om jag inte kan fota inne på Liseberg just nu när det är stängt så får jag nöja mig med bilder utifrån.

Tornet på sagoslottet


"Nya" Parisehjulet (detta stod vid operan innan, men har nu flyttats till Liseberg)


Lilla parisehjulet

De två undre bilderna är redigerade eftersom det var så grått ute vid foto tillfället och jag kände inte för att göra dem svartvita.

Chokladigt gofika

Här har ni dagens bakverk. En chokladkaka med chokladtopping. Väldigt chokladigt helt enkelt.


Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Topping:
1,5 dl grädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g  mörk choklad
75 g rumstempererat smör

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret och kaffet.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
Toppingen
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

American pancakes - (Laktosfria)

Efter pannkaksmiddagen igår så önskade sig pojkvännen A M E R I C A N   P A N C A K E S idag och eftersom jag är en snäll flickvän, ibland i alla fall, så uppfyllde jag hans önskan och testade då på att göra även dessa med den hemmagjorda havremjölken. Så här nedanför får ni ett recept på laktosfria american pancakes.

Kärleksfull som jag är så stekte jag dem i en hjärtformad panna, dock syns det inte på bilden.


Ca 10-12 stycken
Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk socker
2,5 dl havremjölk (för att göra egen mjölk se recept här)
2 msk smält laktosfritt smör + smör till stekning
1 ägg

Gör såhär:
Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i havremjölk, smör och sist ägget.
Stek pannkakorna i lite laktosfritt matfett.
Servera med sylt, bär eller lönnsirap.

Pannkakskalas

Nu har jag testat att göra pannkakor på min hemmagjorda havremjölk och vet ni, det gick kanon bra. Resultatet ser ni här nedanför och där får ni även receptet på en superbra pannkakssmet. Vill ni veta hur ni gör er egna havremjölk kan ni klicka på hjärtat här →



L A K T O S F R I A   P A N N K A K O R

Ingredienser:

3 ägg
3 dl mjöl
6 dl havremjölk
lite salt
lite honung
laktosfritt matfett att steka i

Gör såhär:
Vispa ihop mjölet och hälften av mjölken så att det blir en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken, äggen, salt och honung.
Stek i laktosfritt matfett.
Klart!

Gör din egen havremjölk



Detta är vad jag pysslat med ikväll, att göra egen havremjölk. Ska testa att göra pannkakor med den också, men det får bli i morgon.

En redigerad ros


Får jag bjuda på en bakelse mitt i natten?



Chokladrulltårta
Hallonkräm
Vispad grädde
Riven choklad
Hallon

Enklare kan det inte bli!



RSS 2.0
Matbloggstoppen