Nu far jag till Σαντορίνη

Äntligen är dagen här som jag har längtat efter i flera månader. Om ett par timmar lyfter flyget mot den grekiska ön Santorini (Σαντορίνη), en ö som jag så länge velat besöka så mina förväntningar är skyhöga. Det ska också bli väldigt underbart att komma ner till värmen, för nog ser väderprognosen lovande ut haha ↓
 
 

Piroger - nyttigt eller inte, jag bryr mig inte!

Igår gjorde jag piroger. De blev ganska så lyckade faktiskt. Som fyllning hade jag kycklingfärs kryddad med paprika, vitlök och chili sedan hade jag även i rödlök och ost. Mumsigt som tusan. Här nedanför kommer receptet på degen som jag använder.
 
Pirogdeg ca 12 stycken
25 g färsk jäst
100 g smör
2,5 dl mjölk
ca 6½-7 dl vetemjöl (plus lite till utbakningen)
½ tsk socker
½ tsk salt
1 ägg (till att pensla pirogerna med)

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll lite av degvätskan över jästen, rör tills den löst sig och häll sedan i resten av vätskan.
3. Tillsätt socker, salt och rör ner mjölet. (Häll i mjölet lite i taget och testa dig fram till hur mycket du behöver.) Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
4. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i ca 40 min och förbered fyllningen under tiden.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord, dela degen i 12 delar.
7. Kavla ut varje del till en ca 12 cm stor rundel. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
8. Lägg pirogerna på en bakplåtspapperklädd plåt. Pensla dem med uppvispat ägg.
9. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
 

Cute Cheetah♡


I've got no strength left

Trött, trött, trött. Jag är ungefär lika slö som noshörningarna på fotona.

Lemon Curd Ice Cream

Då kommer det ett recept igen. Det gäller ju att faktiskt använda upp curden jag gjorde och den passar perfekt i glass.
Lemon Curd Glass
3 dl grädde
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
2 dl Lemon Curd

Gör så här:
1. Vispa grädde och vaniljsocker i en skål tills grädden är fast och i en annan skål vispar du äggulorna och florsockret.
2. Vänd ner grädden i äggsmeten, klicka i lemon curd och vänd runt lite till.
3. Häll allt i en gammal glasslåda med lock eller i en form och täck med plast och ställ i frysen minst fyra timmar innan servering.

Homemade Lemon Curd

Jag lovade ju att lägga upp receptet på lemon curden som jag använde i min tårta och here it is. De finns säkert hur många olika recept som helst, men såhär gör i alla fall jag och jag tycker den blir himla bra.
Lemon curd är en perfekt tårtfyllning såklart, men det går att använda den till så himla mycket mer. Testa det på pannkakor/våfflor tillsamman med lite vispad grädde kanske, till cupcakes, i hemmagjord glass. Det är bara att använda fantasin - och så är det ju en fördel om man gilla citron då haha.
Lemon Curd
2 citroner (skal+saft)
3 ägg
1½ dl socker
50 g smör
 
1. Vispa ägg, socker och citronsaften i en skål som tål värme och passar över en gryta.
2. Koka upp vatten, sätt skålen över grytan som ett vattenbad och vispa tills krämen tjocknar (det tar ca 10-15 min).
3. Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret. Rör tills det har smält.
4. Tillsätt citronskalet.
5. Häll upp på en ren burk och låt svalna.
Förvara curden i kylskåp där den håller i ca 1½ vecka eller frys in i mindre burkar.

Fiskebäck

pics från Fiskebäck

Vitchokladfluff och Lemoncurd tårta

Igår förmiddag fick jag för mig att jag skulle baka en tårta och så blev det också. Lite sådär vardagslyx för sambon. Fyllningarna fick bli ett lager med lemoncurd och sedan gjorde jag en vitchokladfluff. Utsidan täckte jag med lemoncurdgrädde och dekorationen fiick bli riven vitchoklad och sprinkles som fanns hemma.
Tårtbotten:
5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och luftigt.
3. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver ordentligt i en skål.
4.Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt.
5.Smörj och bröa en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter.
6. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter och låt den sedan kallna innan du delar den på tre lager.

Vitchokladfluff:
180 gram vitchoklad
3 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden tillsammans med chokladen i en kastrull på svag värme. Grädden får inte koka! Rör hela tiden så att inte chokladen bränner fast i botten.
3. Ställ blandningen i kylskåp minst 6 timmar (gärna över natten) innan du vispar upp det till ett fluff med hjälp av elvispen.

Lemoncurdgrädde:
Gör egen lemoncurd (recept kommer) eller köp en burk med färdig.
Vispa grädde och blanda med valfri mängd lemoncurd.

Mitt i hallonsnåren


En liten flaska hallonsaft

När Affe och jag åkte till vårat "hallonställe" ute i skogen så blev vi besvikna. Det var jätte dåligt med bär och många var fortfarande omogna så hem kom vi med bara några enstaka deciliter. Av dem gjorde jag en liten flaska saft.
 
Hallonsaft med Vanilj
5 dl vatten
5 dl hallon
½ krm vaniljpulver
½ dl strösocker

1. Skölj hallonen, lägg dem sedan i en kastrull och häll på vattnet och låt det koka upp.
2. Skumma av väl och tillsätt sedan vaniljpulvret.
3. Koka saften i ca 15 minuter.
4. Sila av saften och vispa i sockret.
5. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor, stäng korken och låt kallna. Förvara saften kallt.



RSS 2.0
Matbloggstoppen