Årets julgodis

Hej mina fina bloggvänner. Hur mår ni såhär dagen före julafton?
Själv mår jag betydligt bättre och nu hoppas jag att jag får vara relativ okej över julhelgen. Det kommer bli fullt upp med sociala grejer i några dagar nu och då vill jag vara på topp och slippa ha ont.
 
De senaste dagarna har jag helt ägnat mig åt julgodispyssel och annat fix. Här över ser ni en, väldigt dålig, bild på sorterna som har blivit till detta året. Ni får helt enkelt läsa er till vad det ska föreställa.
Egentligen hade jag ju hoppats på att ha lite tid över för att fota varje godis och skriva upp receptet, men det får jag skippa i år. Men är det något ni vill veta hur man gör så säg till så lägger jag upp receptet.
 
Detta kommer troligtvis bli mitt sista inlägg här inne på ett tag. Imorgon lämnar jag Göteborg för att åka och fira jul med min familj i Småland. Som vanligt kommer det nog inte bli en sekund över för att sitta framför datorn. Så i och med detta så vill jag önska alla en riktigt god jul. Var rädd om er och njut så mycket ni kan♥.

Och så åkte jag dit - igen.

Allvarligt talat, får jag ge upp nu?
I tisdags fick jag ännu en gång ett njurstensanfall. Jag blir så ledsen.
Tisdag och Onsdag har jag mer eller minder sovit bort. Medicinen jag har gör mig helt väck.
Utöver smärtan från njuren så springer jag på toan typ en miljon gånger för att lyckas kissa ett par droppar åt gången. Sen är jag fruktansvärt illamående hela tiden och igår kväll kräktes jag. Glamouröst liv som tusan va.
 
Om jag kände mig stressad över julen innan så är det inget mot hur jag känner nu. Dagarna bara försvinner bort och jag önskar att vi kunde skjuta på jul och nyår en månad eller två.
När är det min tur att få må bra?
 
Idag ser dagen ut ungefär som de andra, jag ligger nerbäddad på soffan och sover brevid ugglan Holger.

Dopp i grytan bröd

I helgen var det lucia och det var först när jag såg luciatåget på lördagsmorgonen jag började förstå att det inte är många dagar kvar till julafton nu. Detta ger mig nästan lite panik. Jag har inte fått så mycket julkänslor ännu och jag är rädd att jag inte kommer hinna börja njuta av julen innan det är för sent och den är över.
 
Något som är väldigt skönt, det är att alla julklappar är färdig inhandlade och även inslagna. Det blir ett stressmoment mindre att ha i huvudet. Det som jag har kvar är att göra är att fixa lite julgodis och sedan så tänkte jag ge mig på att för första gången göra någon sillinläggning. Jag som inte ens äter sill, men jag hoppas att de kommer bli uppskattade av de andra.
 
Under helgen tog jag tag i att baka vårt "dopp i grytan" bröd som måste finnas på julbordet. Gillar man inte dopp i grytan så är det här brödet även super gott som en vanlig smörgås och jag förstår inte varför jag bara bakar det här brödet till julen, det fungerar ju året om.
Detta är ett bröd som kräver lite tid, det är mycket jästider och innan man ens kan börja blanda deg så ska man skålla mjöl och låta det stå över natten. Hur som helst, det är så värt att baka.
Jag rekommenderar att man har en bra maskin som kan blanda degen och att man väger mjölet istället för att använda dl mått.
 
Skållebröd (4 limpor)
Du behöver
Dag 1:
440 g fint rågmjöl (ca 8 dl)
1 ½ l vatten
 
Dag 2:
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
4 tsk salt
2 tsk malda pomeransskal
4 tsk anis
4 tsk fänkål
1 dl mörk sirap
550g fint rågmjöl (ca 10 dl)
1000 g vetemjöl special (ca 16 dl)
 
Gör såhär:
Dag ett:
Häll mjölet i en bunke (köksmaskinens skål). Koka upp vattnent och häll det över mjölet. Blanda ihop till en tjock smet.
Täck bunken med en bakduk och låt blandningen stå i rumstemperatur över natten.
 
Dag två:
Ta fram smör och jäst så de blir rumsvarma.
Mät upp anis och fänkål och krossa dem i en mortel.
Blanda ner alla ingredienser i smeten som stått över natten, men spara ca 1 dl vetemjöl till utbakningen.
Arbeta degen i maskin ordentligt, runt 15 minuter.
Täck över med bakduk och låt jäsa 60 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, dela i fyra delar och forma varje del till en rund eller avlång limpa. Lägg över dem på bakplåtspapper klädd plåt.
Täck över med duk och jäs i 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 250°.
Sätt in plåten nederst i ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200°.
Grädda limporna i ca 35 minuter, eller tills det når en innetemperatur på 97°.
Låt limporna svalna på ugnsgallret under en bakduk.
Ät och njut!

2014-12-09

Och så har det ännu en gång sprungit iväg ett x antal dagar sedan jag var inne här på bloggen sist. Men det måste få vara så. Jag vill inte ha bloggen som ett tvång utan uppdaterar bara när tid och lust finns.
 
Det blev en kravlös och skön helg med pappa här på besök. På det stora hela så gjorde vi inga jätte ansträngningar. Det mest jobbiga var nog att trängas med alla andra som var inne på Liseberg i lördags. Galet vad mycket folk det var! Jag är glad att jag inte var där inne för att fotografera denna gången, för då hade jag nog blivit nertrampad.
Var det någon av er som var där?

Helg!

Just idag har jag lust att stå under bron och försöka mig på att fota bättre sådana här bilder ↑.
 
Vart tiden tog vägen igår, det vet jag inte. Kanske försvann den för att jag tillät mig att ligga kvar extra länge i sängen? Hur som helst, trots att jag inte hann med ett smack på förmiddagen så hade jag en riktigt bra eftermiddag och kväll igår. Först gjorde jag ett kort träningspass, en timme bara. Sedan hade jag ett riktigt bra samtal med en okänd person inne i bastun. Ibland kan det vara kul att prata med främlingar.
Kvällen avslutades inne i en biosalong framför filmen Mockingjay part 1. Vilken bra film det var!
 
Så, nu är det fredag och helg då. Jag har inte så mycket planer för dagarna, men det lär bli fullt upp ändå eftersom pappa kommer hit på besök. Troligtvis kikar vi väl in ett par timmar på Liseberg, men i övrigt är jag helt idélös om vad vi ska göra. Tur nog så ställer inte min far så höga krav på aktiviteter. Skönt för mig.
 
Nej, nu ska jag försöka ta tag i den här dagen. Punkt ett på listan är att städa lite smått och sedan har jag en saffransdeg i kylen som har fått kalljäsa över natten, så lite bullbak ska också hinnas med.
 
Hoppas ni får en fin helg.

I can't be serious

Jag må se glad ut på bilderna, men nej, det är inte hela sanningen.

Jul på Liseberg

Först och främst, tusen tack för alla era peppande ord och alla "krya på dig" hälsningar ♥. Jag ber om ursäkt att uppdatering här har dröjt, men lagom till att jag hade publicerat mitt inlägg förra måndagen så tog internetmängden för månaden slut och vi valde att inte köpa till extra utan istället försöka klara oss utan internet en vecka. Det var en svår, men ganska så nyttig, utmaning. Nu är jag dock glad att det är tillbaka igen.
 
Under den här tiden jag har varit borta har det inte hunnit hända speciellt mycket i mitt liv. Det viktigaste av allt är att jag mår betydligt bättre nu, däremot har inte orken eller energin återvänt helt, men så länge jag får vara smärtfri är jag glad.
I fredags kväll  kände jag mig så pass stark att det fick bli en fotorunda inne på Liseberg. Resultatet av bilderna blev däremot inget jubla över. Jag kan inte slappna av och ta den tiden jag behöver när det är massor av folk omkring mig. Jag måste lära mig att stänga av och gå in i min bubbla även i sådana här sammanhang.



RSS 2.0
Matbloggstoppen