Enkel chokladtårta


CHOKLADBOTTEN

Ingredienser:
2 stora ägg
2 dl socker
50-75 gram smör
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.  Smörj en sockerkaksform och strö den med ströbröd.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst tillsätt sedan mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och till sist det smält smöret och mjölken. Rör om tills du har en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Kontrollera med en provsticka eller tandpetare att den inte är kladdig i mitten.
Låt den svalna innan du vänder den upp och ner.

HALLONKRÄM/CHOKLADKROSSKRÄM

Ingredienser:
100 g smör
50 g kokosfett
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 dl socker
0,25 dl vatten
hallonsylt
riven choklad

Gör såhär:

Lägg fram smör och kokosfett en stund innan du gör krämen så att det blir mjukt.
Vispa smör, kokosfett och florsocker vitt och pösigt och tillsätt sedan ägget.
Koka ihop socker och vatten och häll sedan i sockerlagen i smörkrämen. Fortsätt vispa tills krämen är riktigt luftig.
Dela upp krämen i två olika skålar. Smaksätt ena delen med några skedar hallonsylt och andra med riven choklad.

Lägg ihop tårtan:
Dela den helt kalla kakan i tre delar. Bre på den ena krämen på underdelen, på med mellan delen, sedan andra krämen och avsluta med överdelen av kakan. Vispa grädde som du klickar i lite sylt i och sedan spacklar du upp tårtan med den, alternativt spritsar på grädden.
Dekorera som du vill. Jag hällde bara riven choklad på toppen.

Simpelt! Lycka till!

Vardagsrummets nya tapet!




Morotstårta med citronkräm


M O R O T S K A K A

Ingredienser:

3 rivna morötter
150 g smält smör
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
skal+saft från en citron

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker, tillsätt sedan mjöl, bakpulver och det smälta smöret och vispa till en jämn smet. Blanda i det rivna citronskalet och saften och vänd tillsist ner de rivna morötterna. Häll smeten i en smörjd och bröad form med löstagbar kant. Grädda kakan i ca 35 minuter och gör cirtonkrämen undertiden.

C I T R O N K R Ä M

Ingredienser:
100 g smör
50 g kokosfett
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 dl socker
0,25 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
skal+saft från 0,5 citron

Gör såhär:

Lägg fram smör och kokosfett en stund innan du gör krämen så att det blir mjukt.
Vispa smör, kokosfett och florsocker vitt och pösigt och tillsätt sedan ägget.
Koka ihop socker och vatten och häll sedan i sockerlagen i smörkrämen. Fortsätt vispa tills krämen är riktigt luftig.
Smaksätt med vaniljsocker och citron skal+saft.
Låt kakan kallna ordentligt innan du brer på krämen.
Dekorera tårtan om du vill.



RSS 2.0
Matbloggstoppen