"Nyttigare" bollar choklad/mandel/apelsin

Jaha, då säger jag tack och hej för mig och överger bloggen -  i alla fall för ett tag.
Om en timme ungefär ska jag sätta mig i bilen och åka till småland där jag kommer spendera min vecka med jobb. I nuläget åker jag tillbaka till Göteborg redan till nästa helg, men inget är helt bestämt utan jag tar en dag i taget.
Troligtvis kommer det inte finnas så många sekunder över för bloggen då jag utöver att jobba ska umgås med familjen och kvällarna kommer nog spenderas hemma hos min bästa vän, sen måste jag sova också haha.
Var rädda om er tills vi hörs igen.
 
Slänger jag upp receptet på de lite nyttigare bollarna jag bakade i fredags↓. Ni kan ju alltid testa att göra dem under tiden jag är borta.

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
1 dl russin
2 msk färskpressan apelsinjuice
1 tsk kakao
riven kokos
 
Gör såhär:
1. Pressa en apelsin så du får ut 2 msk juice.
2. Blanda alla ingredienser i en mixer/blender eller använd en stavmixer.
3. Mixa till en jämn "deg".
4. Forma till runda bollar och rulla dem i kokos.
5. Ställ i kylen.
6. Ät och njut.

Nybakade knäckebröd

Igår kände jag att det var väldigt längesedan som jag bakade något så då valde jag att pyssla i köket lite. Det blev lite "nyttighets bak" i form av ett lass med knäckebröd, müslibars och nyttiga bollar.
Jag tyckte att det var bäst att bunkra upp med lite nyttigheter här hemma till sambon nu när han ska vara ensam ett tag då jag åker till småland för jobb.
Jag tänkte dela med mig av alla recepten, men jag börjar med knäckebrödet.
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön + lite extra sesamfrön att toppa med
0,5 dl olivolja
2 dl kokande vatten
2 nypor salt

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Koka upp vatten.
3. Blanda ihop alla ingredienser och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla så att smeten trycks ut till en tunn platta. Dra bort det övre bakplåtspappret och strö över lite sesamfrön.
5. Skär försiktigt i smeten till lagom stora knäckebrödsbitar (detta steget går att hoppa över om man nöjer sig med att bryta sitt färdiga knäckebröd i ojämna bitar).
6. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme.
7. Låt kallna och bryt sedan i bitar.

Granola = Rostad Müsli

Har ni inte testat på att göra hemmagjord granola ännu så tycker jag att det är dags att ni gör det snart. Jag vet att jag sagt detta innan, men jag tänker fortsätta tjata tills alla kommer på hur bra och enkelt det verkligen är. Här nedanför har ni "receptet" på mitt senaste experiment.
6 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl riven kokos
1 dl cashewnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
2 dl bananchips
1 dl torkade blåbär
1 dl gojibär
1 msk kanel
1 msk kardemumma
honung
 
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Blanda ihop havregryn, linfrön, kokos, cashewnötter, pumpa- och solroskärnorna.
3. Ös i massor av honung, kanel och kardemumma.
4. Rosta i ugnen, ca 30 minuter. Rör om då och då och vakta noga så att det inte bränns.
5. När blandningen svalnat tillsätt bananchips, blåbär och gojibär.
6. Förvara din granola i en fin burk.
7. Ät och njut.

Photoshoot

 

Långa slutartider

"Ett ställe att åka tillbaka till" skrev jag för någon vecka sedan och det är precis det jag har gjort. Den helgen jag och sambon var ute och tog några snabba outfit bilder på mig så var det här vi var för att jag skulle kunna försöka ta lite nya bättre foton på fallet. Vädret var lika kallt som första gången, bilderna blev ungefär lika bra/dåliga och jag vet att jag kommer vilja åka hit igen, men då får det nog bli vår först.



RSS 2.0
Matbloggstoppen