När julen snabbt försvann

Efter en mysig julhelg i Småland är jag tillbaka hemma i Göteborg och alldeles precis nu på sekunden sitter jag placerad i en konferanslokal på Affes jobb. Egentligen hade jag tänkt att ta en bloggpaus till efter nyår, men eftersom det blev lite tid över tänkte jag gå in och skriva ett inlägg och försöka svara på några kommentarer.
 
Så nu kort om min julhelg:
Julafton firade vi, som alla andra år, tillsammans med min familj, och i år var även moster och hennes familj på plats vilket var väldigt trevligt. Sammanlagt var vi ett gäng på 19 personer.
Dagen gick i en rasande fart och bestod av mat, prat, kalle anka, tomtebesök och julklappsutdelning - ungefär som hos många andra skulle jag tro. Kvällen avrundade vi relativt tidigt och då blev det filmmys med lillebror och hans flickvän Frida.
Juldagen liknade julafton, fast alla var mycket tröttare haha och vi var inte riktigt lika många, "bara" 16 stycken. Storebror och hans familj hade varit iväg på annat håll på julafton så då blev det att fira med dem denna dagen istället och även passa på och köra julklappsleken. Framåt kvällen plockade jag och syskonen fram sällskapsspelet rapparkalja och med detta satt vi med fram till 24 tiden någon gång..
Även denna natten avslutades framför en film tillsammans med lillebror och Frida. Det blev en lång en, the green mile, så runt 04 på morgonen gick vi och lade oss.
Annandagen blev det en lång sovmorgon, eller rättare sagt hela förmiddagen sovs bort, sedan var det bara att göra sig i ordning för att åka och fira jul tillsammans med Affes mamma och hennes man. Även här blev det en lång härlig kväll tillsammans med dem och jag önskar att vi kunde träffa dem betydligt oftare.
 
Det är alltid så sorgligt att julhelgen går så fort, samtidigt är det ganska så skönt att det är över. Så mycket stress och veckor av förberedelse till att på bara några timmar ta slut.

Christmas Eve

Idag är äntligen dagen här som vi så många längtat efter - j u l a f t o n.
För mig började julmyset faktiskt redan i gårkväll då jag, pojkvännen, lillebror och hans tjej hade uppesittarnatt med julfilmsmys och julmust drickande.
Denna julaftonsmorgon ska vi starta med att dricka kaffe framför sista avsnittet av julkalendern, och de andra ska även äta grötfrukost, sedan är det dags att sätta fart och ta tag i dagen. Det är en hel del som ska fixas innan alla kan kan slappna av och njuta av julafton till fullo.
Hoppas ni får en fin dag med era nära och kära, det ska i alla fall jag se till att ha.

Då är vi påväg

Efter att ha suttit vaken hela natten och kikat på julfilm och druckit te i min gulliga julmugg så blev det såklart att jag sov bort hela förmiddagen nu istället. Halv tolv klev jag ur sängen och de senaste timmarna har gått i full fart med duschning, packning och annat fix för att slutligen kunna lasta in oss i bilen och åka mot Småland.
I år vägrar verkligen julkänslorna att infinna sig hur mycket jag än har försökt, men vad gör det, det blir jul i alla fall och det ska bli mysigt att få komma till familjen och mysa med dem. Kanske kommer glädjen då.

Dan före dan före dopparedan

Jag är besviken - på mig själv. Jag hade planerat att hinna med så mycket den här sista helgen innan jul. Eftersom det har varit så dåligt väder under hela december så hade jag skjutit upp allt till den här helgen. Jag ville fota i mysiga Haga, gå på Lisebergs julmarknad, promenera i centrum längs de julpyntade gatorna osv, men när tiden väl var här så orkade jag inte något och nu är det mer eller mindre försent. Nu finns ingen tid kvar.

Julgodistillverkning pågår!

Att göra julgodis är precis det jag pysslat med idag. Det som jag har gjort är rocky road, 3 olika sorter med fudge, en burk kanderade nötter och 3 olika sorters smaksatt "ischoklad". Det värsta är att än är jag inte färdig med det jag ska göra utan det är bara att fortsätta imorgon. Såhär är det när man har en stor familj och man tar på sig att fixa julgodis - det går åt mängder.

Fredagen den trettonde och Lucia

Idag är det lucia, men jag har inte sett ett endaste luciatåg, inte ens det på tv. Jag gillar egentligen lucia, men i år har jag inte orkat bry mig om det där alls. Nej denna fredag har jag tagit tag i massa annat sådant där nödvändigt typ som storstädning, tvättning och nu ikväll har jag även blandat ihop en pepparkaksdag - nytt recept för i år, eller nytt och nytt, det är mormors recept, så om degen ens kommer gå och baka med det vet jag inte för ens imorgon. Det kanske är en sådan deg som just bara mormor kan göra haha.
Hoppas ni har haft en fin och mysig dag.
Kramar

Från snö till tö

Såhär såg det ut i Göteborg igår, snön vräkte ner, marken blev vit och jag blev så glad, men såklart skulle min lycka inte vara långvarig för framåt eftermiddagen övergick snön i spöregn vilket resulterade i slask och blask och ett humör som sjönk i botten.
Lite snö finns kvar idag och men allt vatten blandat med minusgrader har gjort att det är tokhalt ute. Ge mig riktig vinter nu!

The Reef

Då var det andra advent idag då, snön öser ner utanför mitt fönster och det är bara 16 dagar kvar till julafton, helt galet.
 
I natt, runt halv ett, var jag och sambon åter tillbaka i vår lägenhet här i Göteborg efter en fin dag i Danmark. Kameran hade jag lämnat hemma denna gången eftersom vi ändå skulle vara inne på badlandet the Reef mesta dels av tiden, men väl på plats ångrade jag mig för det hade vart kul att fota lite från det fint julpyntade Fredrikshamn.
Så vad jag tyckte om The Reef då, jag har lite blandade åsikter om det stället. Efter all reklam jag sett så hade jag förväntat mig ett jätte badland men riktigt så var det ju inte, det var ganska litet, däremot var det väldigt mysigt där inne och med den lilla ytan de hade så tycker jag ändå att de hade fått till det bra.
Barnsliga som jag och min sambo är så var den största besvikelsen för oss att de bara hade en vattenrutschkana, men den som fanns var riktigt rolig. Man åkte på sådana där stora badringar i en tunnel och under en del blev det helt kolsvart, läskigt som tusan, när man väl kom ut som hade man ingen aning om man åkte framåt eller baklänges.
 
På det stora hela så är ju det här ett toppenställe för barnfamiljer men kanske mindre anpassat för par, vi lyckades ändå fördriva ganska så många timmar där inne med att basta, sitta i bubbelpoolen - och såklart, åka rutschkana då. Hit skulle jag nog kunna tänka mig att åka igen.

En dagskryssning till Danmark

Detta är ett tidsinställt inlägg för alldeles precis nu befinner jag mig på färjan som ska ta mig, och min fina sambo, över till grannlandet Danmark och staden Fredrikshamn, eller Frederikshavn som den heter på danska. Väl i Fredrikshamn så ska vi spendera dagen på the Reef som ska vara någon typ av karibiskt vattenland eller liknande. Jag har ingen aning hur stort det är eller om det är bra för jag har aldrig varit där tidigare, men jag har höga förväntningar på stället. Detta ska bli väldigt skojigt.

Hembakat vörtbröd till jul

Vörtbröd (receptet ger två limpor)
50 gram jäst
50 gram smör
15 dl rågsikt
3 dl porter
1,75 dl svagdricka
1 dl mörk sirap
0.5 msk salt
0,25 tsk mald nejlika
0,5 msk mald ingefära
0,5 msk mald pomeransskal
0,5 msk stött anis
0,5 msk stött fänkål

1. Ta fram smör, sirap, porter och svagdricka en stund innan så de blir rumsvarma.
2. Smula jästen i en bunke, häll i porter och svagdricka och rör runt tills jästen löst sig.
3. Tillsätt smör, sirap, kryddor och det mesta utav mjölet. Spara en del till utbakning.
4. Arbeta degen kraftigt tills den är blank, smidig och släpper bunkens kanter.
5. Täck över degen med en ren kökshandduk och låt den jäsa i ca 45 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den på två, knåda varje del ordentligt och forma dem sedan till limpor.
7. Placera limporna på en plåt med bakplåtspapper, täck över dem igen och låt dem jäsa ca 45 minuter till.
8. Värm ugnen till 225° och grädda limporna nederst i ugnen i ca 50 minuter.
9. Låt limporna svalna på galler.

Gulliga zebraföl

Att fota djur är så himla roligt och jag längtar tills djurparkerna öppnar i vår igen så jag kan få åka dit och gå på mysiga fotopromenader.
De här bilderna på de gulliga zebrafölen fotade jag i juli i år. Jag gissar att de har hunnit växa till sig ganska mycket sedan dess.



RSS 2.0
Matbloggstoppen