Christmas Day

Julafton är över och med det så känns det som om stora delen av julen nu är slut, fast det är den ju inte riktigt än såklart.
Jag ska definitivt inte klaga över min julafton för den var lugn och mysig och jag fick vara med min familj, precis så som jag vill ha det. Ett extra plus för att jag fick en vit jul i år också, för här i småland är det massor av snö.
Julaftons morgon började i alla fall med att jag, tillsammans med sambon, tog en promenad i skogen, i all snö. Jag fotade lite grann men har inte gått igenom bilderna ännu så vet inte ens om de blev något att ha och eftersom det är jul valde jag att ha röda naglar med massor av guldglitter.
Resten av dagen gick mest ut på att äta julbord, titta på Kalle Anka, kramas med syskonen och öppna julklappar och framåt kvällen satte sig alla framför tv:n i vardagsrummet och tittade på filmen Tomten är far till alla barn. När den var slut förflyttade jag mig till köket, tillsammans med några av syskonen och sambon, och där satt vi hela natten och spelade Rappakalja. Ett bra avslut på en fin julafton.
 
Men idag är det juldagen, och alldeles strax måste jag verkligen ta tag i att göra mig i ordning för om bara någon timme så förväntas jag befinna mig hemma hos sambons mamma för lite julfirande där.
Puss och Kram

Christmas Eve♡

God Jul raringar
Jag har precis vaknat här hemma hos min pappa och strax ska jag gå upp och dricka lite morgonkaffe tillsammans med han, min lillebror och så sambon då såklart, sedan är det väl dags att sätta fart med att göra mig i ordning - vi är ju några som ska slåss om badrummet nu på morgonen.
Jag kan inte riktigt förstå att det är julafton. Allt har gått så himla fort och jag tycker inte riktigt om när jag inte hinner med i svängarna.
Idag ska jag bara umgås och mysa med familjen, hela lång dagen och ja, kvällen också för den delen. Jag hoppas ni gör det samma för det är ju faktiskt bara jul en gång om året. 
Min dag kommer se ut ungefär såhär - äta lite julmat, titta på Kalle Anka och vänta på tomten och hoppas han har med sig något av det jag önskar mig haha. Sedan framåt kvällen skulle jag gissa på att jag och syskonen kommer spela massor av sällskapsspel. Så himla skoj brukar vi ha.
Japp, det blir nog en bra dag det här, eller inte bara nog, det ska bli bra.

Ischoklad med hela pistagenötter

Ingredienser:
100 g kokosfett
200 g mörkchoklad
pistagenötter
 
Gör såhär:
Skala pistagenötterna och lägg en hel nöt i varje form.
Smält kokosfettet och chokladen i en gryta på mycket svag värme (är värmen för hög så blir chokladen grynig).
Häll smeten i ischokladsformarna.
Låt dem svalna något innan du sätter in dem i kylskåpet där de ska förvaras.

Vit ischoklad med rostad kokos och ananas

Haha, det har visst blivit en del godis och bak-inlägg här nu det senaste. Jag har helt enkelt inte orkat skriva just då jag gjort dem, så därför kommer det recept och bilder lite såhär i efterhand, men det får ni leva med.
Olika sorters ischoklad är i stort sett det enda julgodiset jag kommer att göra i år, eller jag har i och för sig gjort tre olika fudge också. Men mer än så blir det inte.
Det är faktiskt riktigt kul att experimentera ihop olika smakkombinationer och blanda ner i ischokladen. Smidigt och enkelt godis är det också att göra och det blir betydligt roligare och godare än bara vanlig ischoklad.
Här har ni en sort jag har gjort med rostad kokos och torkad ananas.
Ingredienser:
100 g kokosfett
200 g vit choklad
1 dl kokos
3 torkade ananasringar
 
Gör såhär:
Rosta kokosen i en torr stekpanna tills de fått lite gyllenbrun färg. Låt svalna.
Hacka ananasringarna i små bitar.
Smält kokosfettet och den vita chokladen i en gryta på mycket svag värme (är värmen för hög så blir chokladen grynig).
Blanda ner den rostade kokosen och ananas bitarna i chokladblandningen och häll sedan smeten i ischokladsformar. Låt dem svalna något innan du sätter in dem i kylskåpet där de ska förvaras.

Mjölk-ischoklad med rostad mandel och apelsin

Ingredienser:
100 g kokosfett
200 g mjölkchoklad
Rivet skal från en apelsin
1 dl mandel
 
Gör såhär:
Skålla och skala mandeln. Rosta den sedan i en torr stekpanna tills de fått lite gyllenbrun färg. Låt svalna och finhacka.
Smält kokosfettet och mjölkchokladen i en gryta på mycket svag värme (är värmen för hög så blir chokladen grynig).
Blanda ner det rivna apelsinskalet och den hackade mandeln i chokladblandningen och häll sedan smeten i ischokladsformar. Låt dem svalna något innan du sätter in dem i kylskåpet där de ska förvaras.

Mina julecupcakes med tomteskumfluff

När min pappa och syster var här i Göteborg så bjöd jag dem på juliga cupcakes.
Jag funderade länge på vad för cupcake ja skulle göra, men sedan så experimenterade jag ihop den här. Ett grundmuffinsrecept där jag tllsatte lite pepparkakskryddor och lingonsylt och inspirerad av min skumtomtefudge jag hade gjort så gjorde jag ett test för att försöka göra tomtefluff och ja, det blev lyckat.
Jag har helt glömt bort att visa er hur de blev, men så här såg de i alla fall ut och nedanför har ni receptet om ni vill baka egna. 
Pepparkaksmuffins:
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk malda nejlikor
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
4 msk lingonsylt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret & låt det svalna något.
Vispa ägg & socker pösigt i en skål. Tillsätt kryddorna.
Blanda i mjölet tillsammans med bakpulvret, varva med mjölken.
Rör ner det smälta smöret och blanda till sist i lingonsylten.
Fördela smeten i muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna.

Tomteskumfluff:
12 skumtomtar
3 dl grädde
några droppar röd karamellfärg

Gör så här:
Riv tomtarna i mindre bitar och häll dem en en kastrull tillsammans med grädden.
Värm på mycket svag värme på spisen tills skumtomtarna smällt (det får absolut inte koka).
Droppa i lite röd karamellfärg för att få lite mer rosa färg.
Häll över blandningen i en skål och låter den stå i kylen i minst 6 timmar (gärna över natten).
Vispa upp kletet med en elvisp tills det blir fluffigt.
Spritsa eller bre på fluffet på kalla muffins.

Underbara jul på Liseberg

Som ni vet så hade jag ju besök av min pappa och lillasyrran förra helgen och då var vi inne ett par timmar på Liseberg. Här är bilderna jag fotade då.


Skumtomtefudge

På julen ska man frossa i hemmagjort godis, så vad passar bättre än ett recept på fudge med smak av juleskum. Alla gottegrisar in min familj älskar den.
De här gjorde jag en dag förra veckan men de blev lite misslyckade så jag måste nog göra ännu en sats innan julafton.
S K U M T O M T E F U D G E

12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl strösocker
150 g vit choklad

Klipp ner skumtomtarna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienserna, utom den vita chokladen, i en kastrull. Smält ihop på svag värme.
Låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter under omrörning.
Blanda i den vita chokladen och rör tills den smält och massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt röra tills massan blivit ljus och svalnat lite. Häll upp i en bakplåtsklädd form och låt stelna i kylen. Skär i bitar.

Vit ischoklad med apelsin

Ingredienser:
100 g kokosfett
200 g vit choklad
Rivet skal från en apelsin
 
Gör såhär:
Smält kokosfettet och den vita chokladen i en gryta på mycket svag värme (är värmen för hög så blir chokladen grynig).
Blanda ner det rivna apelsinskalet i chokladblandningen och häll sedan smeten i ischokladsformar och låt dem svalna något innan du sätter in dem i kylskåpet där de ska förvaras.
 

Rostade sockersalta nötter

Ingredienser:
ca 300g blandade nötter och mandlar (jag hade mandelar och paranötter)
2 dl socker
2 msk vatten
1 msk olja
lite salt

Gör såhär:
Skålla och skala mandeln.
Rosta mandlarna och nötterna i en torr stekpanna.
Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt koka 3-4 minuter.
Lägg i mandlarna och nötterna och rör runt tills de är gyllenbruna.
Blanda i en msk olja och häll sedan upp blandningen på bakplåtspapper. Salta lite över och låt det sedan svalna helt.
Bryt isär och förvara torrt i en burk med tätslutande lock.

När jag vägrar köpepepparkaksdeg


I måndags kväll blandade jag ihop en pepparkaksdeg som sedan fick  vila över natten - ute på balkongen i kylan, så igår bakade jag ut massor av pepparkakor. Miniälgar, grisar, hästar och stjärnor blev det. Mums!

Ingredienser: ca 150 stycken
3 dl socker
0,5 dl sirap
1 dl vatten
200g smör
0,5 msk malen kanel
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malda kryddnejlikor
2 tsk finstötta kardemummakärnor
2 tsk bikarbonat
ca 1 liter vetemjöl

Gör såhär:
Koka upp sockret, sirapen och vattnet i en kastrull.
Lägg smöret och kryddorna i en bunke och häll sedan över den heta sockerblandningen. Rör om så att smöret smälter och låt sedan blandningen svalna.
Blanda i bikarbonat och mjöl och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Täck med plastfolie och låt sedan degen vila i kylen över natten.
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Kavla ut degen tunnt och ta utt kakor med valfri form.
Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen ca 5-8 minuter (passa dem noga för de bränns lätt).
Tips: Dekorera gärna pepparkakorna med kristyr.
Kristyr:
En äggvita
3 dl florsocker
Några droppar ättika eller citron
ev. Karamellfärg

Rör ihop ingredienserna.
Gör en strut av smörpapper och fyll med kristyrsmet.
Gör dekorationer på pepparkakorna, skriv namn och eller använd kristyren för att fästa non-stop, silverkulor, nötter, russin och annat gott på pepparkakorna.


Idag firar vi....

Idag är det inte vilken dag som helst, för just idag har jag och min underbara sambo varit tillsammans i 5 år. Det är ju helt galet vad tiden går fort!
När A kom hem från jobbet hade han med sig denna fina blombukett till mig

Jag ser det snöar

Äntligen faller snön ner över Göteborg så nu har även vi fått ett tunt vitt lager liggandes på marken.
När jag gick ut med min pärla på morgonen så blev hon som tokig, hon åt snö och vart överlycklig. Att sitta och modella framför kameran var inte det minsta intressant idag tyckte hon - varför slösa tid på att sitta still när man kan busa liksom.



RSS 2.0
Matbloggstoppen